HTML

Friss topikok

  • Memento Mori: Az Időhöz kapcsolódó gondolatok igazán mélyen tudják érintik az ember lelkét, hisz tükröt tart a mulandósága elé... Kiváló meditációs objektum Baka István „Vadszőlő” verse is : megállítja a rohanót... (2021.12.03. 11:12) Hogy legyen értelme
  • Memento Mori: @látjátok feleim szümtükkel: :) nekem ez : www.youtube.com/watch?v=wYvxSwT1XR4 (2021.10.11. 20:36) Micsoda útjaim
  • látjátok feleim szümtükkel: @Memento Mori: Köszönöm, hogy teret adtál, és megoszthattam veled. (2020.11.02. 18:37) Érettségi 2020
  • Memento Mori: Köszönöm! :) (2020.11.02. 16:27) Ne várd meg, amíg rákényszerítenek
  • Memento Mori: @Kata`: Szia Kata`! Lehet, hogy ez a hozzáállás az egyik jellegzetessége a magyarok többségének és mint ilyen, nem valószínű, hogy érdemben változni fog. Önmagában ebből még nem feltétlen következne... (2019.03.27. 19:28) Mindig vezetőt akar

Címkék

álom (21) András (21) attila (22) béke (19) ég (19) egyedül (20) együtt (19) élet (64) elfogadás (15) elmúlás (63) emlék (35) energia (18) erdő (19) fa (22) fájdalom (18) fák (21) fehér (18) félelem (24) fény (37) fénykép (45) férfi (18) film (41) gyerek (18) György (17) halál (81) halálozás (17) hatalom (45) idő (79) kék (19) közös (16) lélek (62) Magyarország (15) múlt (33) napfény (20) (37) nyár (27) nyugalom (24) örök (29) ősz (27) pénz (19) pillanat (16) politika (41) sors (24) szabad (19) szabadság (28) szegény (15) szépség (18) szülő (17) társadalom (36) teher (16) tél (20) természet (38) (21) út (27) valóság (18) változás (33) végh (20) víz (37) zene (58) zöld (29) Címkefelhő

.

"Mindenki egyfajta végpontot keres az életében, ahová megérkezhet. Az élet minden területén erre vágyunk : annyi pénzt akarunk, hogy soha többé ne kelljen dolgozni. Olyan párt akarunk, akinél nem találhatunk jobbat. Azt akarjuk, hogy mindenki szeressen és megbecsüljön minket. Olyan spirituális igazságra akarunk rájönni, ami minden kérdésünkre választ ad…

Ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen arra vágyunk, hogy ezekkel a területekkel ne kelljen foglalkozni az életben. Ki legyen pipálva, ne okozzon problémát, és végső soron : ne kelljen rajtuk gondolkodni!

A furcsa ebben az, hogy ezek szerint a meditációra törekszik mindenki, hiszen azt szeretné, hogy ne kelljen folyamatosan Gondolkodnia az életén, hanem végre egyszerűen csak élhessen.

Tehát mindannyian meditálni szeretnénk, mindannyian a meditáció békéjére és megérkezettségére vágyunk, csak rosszul kezdünk neki, hiszen folyamatosan változó külső körülményektől várjuk a belső nyugalmat, amit ezek természetükből adódóan képtelenek megadni.

Az idősebbek közületek már bizonyára kezdenek rájönni, hogy a fentebb említett végpont nem létezik. Semmilyen téren sem. Akinek sok pénze van, az csak még többet akar, aki pedig spirituális útkereső, annak lehetnek csodálatos élményei, de hiába várja a megvilágosodás minden elsöprő felismerését, a végső, nagybetűs Választ, az nem jön el soha.

Ha azonosulsz az elmédben lévő gondolatokkal, akkor minden cél elérhetetlen és minden vágy kielégíthetetlen.

A megoldás pedig éppen az ellenkező irányban keresendő : nem a külső körülményektől kellene elvárni, hogy egyszer csak minden klappoljon, és úgy érezd, hogy megoldottad a feladványt, tökéletes az életed és hátradőlhetsz, nem kell többé gondolkodnod, hanem már most kellene elkezdened nem gondolkodni. Éppen az elméd kondicionáltságától kellene megszabadulnod ahhoz, hogy tökéletesen boldog és elégedett légy.

A végpont, amit a jövőben keresel, most van. Ez maga a szamádhi, a jóga végcélja, ami nem egy elvont spirituális élmény a négy fal között, hanem egy nagyon is kézzelfogható tudatállapot, amelyben szabad vagy a kényszeres gondolkodás szinte hipnotikus erejétől.

Ebben az állapotban ugyanúgy felmerülnek a vágyak és célok, csak már elveszítették korlátozó erejüket. Belső nyugalmadat és stabilitásodat már nem teszed függővé folyamatosan változó tárgyaktól, körülményektől.

Így a végpont, amit kerestél, egy stabil kezdőponttá válik, amire építve már nem csak gondolkodsz az életről, nem csak tervezgeted, hogy egyszer majd elkezdesz élni, hanem – a fejedben lévő mindenféle körítés, aggódás, elvárás és sztori nélkül – egyszerűen csak Élsz. Szimplán és egyszerűen, látszólag úgy, mint bárki más. A megvilágosodott, megérkezett embernek nincs külső ismertetőjele. A különbség belül lesz, és csak az veszi észre, aki már megérett arra, hogy megtalálja a saját kezdő és végpontját… ami valójában : önmaga."

( Diószegi Ádám, 2017 )

 .

 

Címkék: utazás tökéletes meditáció út nyugalom belső megérkezés végső végpont Ádám Diószegi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utel.blog.hu/api/trackback/id/tr2314561870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása