HTML

Friss topikok

  • Memento Mori: Az Időhöz kapcsolódó gondolatok igazán mélyen tudják érintik az ember lelkét, hisz tükröt tart a mulandósága elé... Kiváló meditációs objektum Baka István „Vadszőlő” verse is : megállítja a rohanót... (2021.12.03. 11:12) Hogy legyen értelme
  • Memento Mori: @látjátok feleim szümtükkel: :) nekem ez : www.youtube.com/watch?v=wYvxSwT1XR4 (2021.10.11. 20:36) Micsoda útjaim
  • látjátok feleim szümtükkel: @Memento Mori: Köszönöm, hogy teret adtál, és megoszthattam veled. (2020.11.02. 18:37) Érettségi 2020
  • Memento Mori: Köszönöm! :) (2020.11.02. 16:27) Ne várd meg, amíg rákényszerítenek
  • Memento Mori: @Kata`: Szia Kata`! Lehet, hogy ez a hozzáállás az egyik jellegzetessége a magyarok többségének és mint ilyen, nem valószínű, hogy érdemben változni fog. Önmagában ebből még nem feltétlen következne... (2019.03.27. 19:28) Mindig vezetőt akar

Címkék

álom (21) András (21) attila (22) béke (19) ég (19) egyedül (20) együtt (19) élet (64) elfogadás (15) elmúlás (63) emlék (35) energia (18) erdő (19) fa (22) fájdalom (18) fák (21) fehér (18) félelem (24) fény (37) fénykép (45) férfi (18) film (41) gyerek (18) György (17) halál (81) halálozás (17) hatalom (45) idő (79) kék (19) közös (16) lélek (62) Magyarország (15) múlt (33) napfény (20) (37) nyár (27) nyugalom (24) örök (29) ősz (27) pénz (19) pillanat (16) politika (41) sors (24) szabad (19) szabadság (28) szegény (15) szépség (18) szülő (17) társadalom (36) teher (16) tél (20) természet (38) (21) út (27) valóság (18) változás (33) végh (20) víz (37) zene (58) zöld (29) Címkefelhő

.

"A magyar társadalom jelenlegi szerkezetét jelentős mértékben meghatározza a Kádár-rendszer öröksége.

Az 1945-47-es koalíciós korszak után felszámolt 'úri középosztály' helyett a kommunista hatalom felépítette saját rendszerhű középosztályát. A régi konzervatív középréteget sújtó kitelepítéssel és egzisztenciális ellehetetlenítéssel párhuzamosan számos gazdasági, kulturális, oktatási, államigazgatási és politikai pozíció ürült meg országszerte a kommunista káderek és szimpatizánsok számára. A rendkívül gyors társadalmi felemelkedés lehetősége a Rákosi-diktatúra alatt nem egyes egyéneket érintett, hanem összességében széles réteget. A gyakran a (háború előtti) társadalmi (fél)perifériáról felemelkedő csoportok beilleszkedve az átalakuló középosztály soraiba természetesen a 'népi demokratikus' rendszer elkötelezett híveivé váltak.

Nagy Imre megjelenése, majd az '56-os események utáni megtorlást követően kibontakozó kádári konszolidáció, habár árnyalta és humanizálta a fent leírt folyamatot, annak lényegén – e szempontból – nem változtatott. Magyarországon a '40-es és az '50-es évek közepe között lezajlott egy nagyarányú elitcsere, melynek egyedüli korlátját csak az egyre inkább krónikussá váló szakemberhiány jelentette. A közéletben '63-tól kibontakozó, majd '68- tól a gazdasági szféra irányítására is átterjedő konszolidáció folyamata e szakemberhiány reális felismeréséből adódóan (a pártvezetést leszámítva) szinte minden területen elérhetővé tette a középvezetői pozíciókat a régi elitből származó fiatalok előtt. Ám e pozitív fejlemény nem változtatott a rendszer azon alapvonásán, hogy a (gazdasági, kulturális, igazgatási és politikai) csúcsvezetők továbbra is (szinte) kivétel nélkül a szűk pártállami elit soraiból rekrutálódtak.

A Kádár-rendszer eme sajátos (a 'szocialista táboron' belül egyedi) alapvonásából következően a rendszerváltás alatti magyar elitek szociológiai értelemben alapvetően két részre oszthatók: a legmagasabb elitcsoportokat szinte kizárólagosan adó szocialistára, és a középrétegek legalább felét kitevő tradicionálisra (illetve annak maradványára).

Természetesen a rendkívül széles kádári középosztály alsóbb szintjein is jelentős volt az oda a szocialista rendszernek köszönhetően felemelkedők aránya (de nem kizárólagos, mint a legfelsőbb elitek esetében).

A '80-as évek (fent vázolt) társadalmi sajátosságai meghatározó módon befolyásolták a rendszerváltozás során kialakuló hazai társadalom szerkezetét. A privatizáció előnyeiből evidens módon azon csoportok részesedtek nagyobb arányban, akik a késő Kádár-rendszerben magasabb elitpozíciókkal bírtak: általában soraikból kerültek ki a '90-es évek folyamán Magyarországon megtelepedő multinacionális vállalatok menedzserei és a magyar középvállalatok tulajdonosai.

A rendszerváltás utáni első szabadon választott kormány a szociális piacgazdaság jegyében széles (keresztény) középosztályt kívánt létrehozni Magyarországon; e törekvés az Antall-kormány számos intézkedésében megnyilvánult (például: egzisztencia-hitel, munkavállalói részvény-program, kárpótlás). A jobboldal a rendszerváltás óta mindvégig a középosztályra mint önmaga kizárólagos bázisára tekintett, a baloldali törzsszavazókat pedig lecsúszó kádári kisemberekként definiálta. Ebből adódóan jobboldali ideológusok sora a konzervatív bázis szűkülését a középosztály gyengülésével magyarázta.

Mára ténykérdésként kezelhető, hogy a magyar társadalom egyre inkább kezd latinamerikanizálódni, vagyis a szűk középosztály és a néhány százezres elit mellett a társadalom 2/3-át a lecsúszó és kirekesztődött csoportok teszik ki. Ám mindez nem változtat azon az összefüggésen, hogy a hazai jobboldal szellemi fősodra immár lassan húsz éve tévesen keresztény középosztályról vizionál; különösen igaz ez a (jobboldali bázis gerincét az értelmiséggel, a kisvállalkozókkal és a vidéki kistermelőkkel azonosító) Fideszre. Ezzel szemben a tradicionális elitek mindössze fele részben alkotják a középosztályi réteget, hiszen annak van egy szocialista kötődésű fele is.

Számos – itt nem részletezendő – politológiai elemzés szól arról, hogy az MSZP valójában több párt koalíciója; az érdekcsoportokra széttöredezett, ideológiailag sem egységes tömörülés egyetlen összetartó kapoccsal rendelkezik: a Kádár-rendszer szerepének (többé-kevésbé) pozitív megítélésével. Az MSZP ideológiájának, elitjének és tagságának laza koherenciája kivetül a baloldali párt bázisára is, amely ennek következtében ideológiailag és szociológiailag rendkívül heterogén jelleget ölt. A szocialista szavazótábor két végpontját jeleníti meg az alacsony képzettségű, idősödő, alacsony társadalmi megbecsültségű „kádári kisember" és a magas státusú, jólképzett, fővárosi értelmiségi.

A fentiekből következően megállapítható, hogy létezik Magyarországon egy széles szavazóréteg, amely a rendszerváltás óta jobb híján a szocialistákra szavaz annak ellenére, hogy ideológiailag, életformáját tekintve, társadalmi státusa szerint semmilyen tekintetben sem nevezhető baloldalinak. Sőt, számos vonása miatt e réteg kifejezetten 'liberál-konzervatívnak' tűnik fel: az előző rendszerben megszerzett és a rendszerváltás során (többnyire gazdasági tőkére) konvertált elit-pozíciójára úgy tekint, mint az elmúlt évtizedekben bárki előtt nyitva álló előrejutási lehetőségre (a lehetőségek egyenlősége), valamint a saját munkájának és teljesítményének megérdemelt következményére (teljesítmény-elv). E réteg meghatározásakor nem a szűk körű, legfelső elitcsoportra kell gondolnunk, hanem a középrétegek ideáltipikus megjelenítőire: például a (Kádár-rendszerből induló) kisvállalkozókra, a szegényparaszti családból felemelkedő vidéki pedagógusra vagy köztisztviselőre, és a munkás-származású nagyvárosi ügyvédre.

E csoportok ambivalens viszonyban állnak a kádári diktatúrával: pozitívumként jelenik meg számukra családjuk jelentős egzisztenciális felemelkedése, önmaguk tanulásának lehetősége; de negatívumként könyvelik a múlt rendszer számlájára a munkakultúra leromlását, az ő adójukból finanszírozott jóléti szolgáltatások széles körét, valamint a mindent a végletekig túlszabályozó államot. Éppen ezen értékrendjükből következően ítélik el az előző ciklusban a kádári kisembert megszólító (Medgyessy, majd Gyurcsány vezetésével megvalósuló) osztogató politikát, a gazdasági teljesítmény nélküli jóléti intézkedések sorát. Ők azok a mérsékelt középszavazók, akik elsősorban a szakpolitikailag megalapozott programok által érhetők el, és taszítja őket a baloldal (túladóztató, az adójukat elherdáló) kormányzati gyakorlata.

Felmerül a kérdés, hogy a felsoroltak miatt miért nem tartoznak e választói csoportok a jobboldal táborába. A rendszerváltás környékén hazánkban sokan tartottak (sőt, egyenesen féltek) hamis történeti beidegződések és előítéletek miatt a konzervativizmustól: keresztény kurzust, „Horthy-restaurációt" értettek rajta, amely tévhitet tovább generálta az első jobbközép koalíció radikálisainak fellépése mellett az Antall-kabinet ügyetlen kommunikációja is. A '90- es évek közepén Orbán vezetésével meghirdetett A polgári Magyarországért! program (amely elvileg e választói rétegeket is célcsoportnak tekintette) az évtized végén ismételten felerősödő antikommunista Fidesz-identitás miatt lett vállalhatatlan számukra. Erre vezethető vissza, hogy a 2002-es választásokon a középszavazók nagy részét nem tudta megszólítani a jobboldal, így azok ismételten a legkisebb rossz elvét követve inkább Medgyessy Péterre (vagy a Kupa-féle Centrum Pártra) szavaztak."

( Pétervári Zsolt - A magyar középosztály; részlet )

Címkék: retro társadalom elit polgár szocializmus munkás középosztály Kádár Pétervári

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utel.blog.hu/api/trackback/id/tr805809129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása