HTML

Friss topikok

  • Memento Mori: Az Időhöz kapcsolódó gondolatok igazán mélyen tudják érintik az ember lelkét, hisz tükröt tart a mulandósága elé... Kiváló meditációs objektum Baka István „Vadszőlő” verse is : megállítja a rohanót... (2021.12.03. 11:12) Hogy legyen értelme
  • Memento Mori: @látjátok feleim szümtükkel: :) nekem ez : www.youtube.com/watch?v=wYvxSwT1XR4 (2021.10.11. 20:36) Micsoda útjaim
  • látjátok feleim szümtükkel: @Memento Mori: Köszönöm, hogy teret adtál, és megoszthattam veled. (2020.11.02. 18:37) Érettségi 2020
  • Memento Mori: Köszönöm! :) (2020.11.02. 16:27) Ne várd meg, amíg rákényszerítenek
  • Memento Mori: @Kata`: Szia Kata`! Lehet, hogy ez a hozzáállás az egyik jellegzetessége a magyarok többségének és mint ilyen, nem valószínű, hogy érdemben változni fog. Önmagában ebből még nem feltétlen következne... (2019.03.27. 19:28) Mindig vezetőt akar

Címkék

álom (21) András (21) attila (22) béke (19) ég (19) egyedül (20) együtt (19) élet (64) elfogadás (15) elmúlás (63) emlék (35) energia (18) erdő (19) fa (22) fájdalom (18) fák (21) fehér (18) félelem (24) fény (37) fénykép (45) férfi (18) film (41) gyerek (18) György (17) halál (81) halálozás (17) hatalom (45) idő (79) kék (19) közös (16) lélek (62) Magyarország (15) múlt (33) napfény (20) (37) nyár (27) nyugalom (24) örök (29) ősz (27) pénz (19) pillanat (16) politika (41) sors (24) szabad (19) szabadság (28) szegény (15) szépség (18) szülő (17) társadalom (36) teher (16) tél (20) természet (38) (21) út (27) valóság (18) változás (33) végh (20) víz (37) zene (58) zöld (29) Címkefelhő

.

"Ha esetleg mostanában azt érzed az életedben, hogy nem jutsz egyről a kettőre, hogy elvesztek az életcéljaid, netán értelmetlenné vált sok minden az életedben, akkor tudd: minden a legnagyobb rendben van veled. Akármilyen kilátástalanságot is érzel netán – vagy az ország egészét nézve ez mintha mindenhol jelen lenne –, ez csupán a látszat.

Mint amikor a komposztot elrakom nyáron, még egész fadarabok, levelek és mindenféle zöldségmaradványok vannak benne… de ha rá egy évre előveszem, és hiába mintha az egésszel nem történt volna semmi, kapok helyette humuszt. Ez egy látszólagos nyugodt folyamat, ami lassú és nem halad sehová: de értékes átalakulások zajlanak belül.

Persze, a látványos munka az, amikor lenyírod a füvet, megmetszed a gallyakat, összeszeded a különböző bio-hulladékokat. Akkor rend lesz, szépség és tisztaság a kertedben. Ekkor az elméd jól eső érzéssel dől hátra: 'azta, ma is mennyi mindent szorgoskodtam, de okos és ügyes is vagyok'. A komposztáló pedig roppant unalmas, haszontalan dolognak látszik kívülről: csak ott elvan.

Te is lehet, hogy most éppen csak ott elvagy. A KÜLSŐ szemlélő, az elme külsőségre fókuszált figyelme számára értéktelen vagy, nem csinálsz semmit, és még esetleg értelme sincs igazán az életednek. Csak vagy.

Na de, ahová az elme nem lát be, ahová a fizikai szem nem lát be, az a komposztálóban belül történik. Persze nem ÉRTED, hogy mi van, ám átalakul minden. És ha folyamatosan napról-napra követed az eseményt, akkor nem tudod tetten érni azt, hogy mikor lesz a virág szárából komposzt. De egyszer csak az lesz, ha elég időt adsz magadnak.

Ilyesmi történik most Veled is: adj időt magadnak! Lehet, hogy napról napra, hétről hétre nem történik semmi, nem változik semmi, de a nyár végén majd egyszer csak, amikor beért a komposztod, azt fogod mondani: azta, hát GYÖKERESEN más vagyok, mint tavasszal.

Ez persze nagyon szépen hangzik így leírva, de esetleg a mindennapok szintjére bevinni ezt nehéz. Hiszen minden lassú, esetleg akadályokba ütközik, nem halad, nem megy. Nehéz a „pörgésből”, amit a világ tanít neked, átállni arra, hogy lassulj le, csak szemlélődj, figyeld a dolgokat, és ne akarj semmit sem.

Ez nem azt jelenti, hogy ne kelj fel az ágyból, ne menj be dolgozni, ne adj magadnak vagy a családodnak enni… tedd a mindennapi elfoglaltságaidat megszokás-szerűen. Minden megy MAGÁTÓL. Mint ahogyan a komposzt is MAGÁTÓL létrejön: te is 'magadtól' megváltozol, anélkül, hogy ügyködnél és tennél érte valamit. Csak legyél.

Ez nehéz a hétköznapokban, sőt sokszor céltalan az egész. De esetleg gondolj arra a kertépítős hasonlatra: azt hiszed, hogy mindig fát metszeni, gereblyézni meg füvet nyírni kell – de ha MINDIG ezt akarnád csinálni, sose hagynál időt a fűnek megnőni.

A fű nem 'csinál' semmit, csak megengedi, hogy megnőjön. Te is tedd ezt: engedd meg, hogy a dolgok csak MAGUKTÓL megtörténjenek veled. Érezz rá erre, és hidd el, egyszer csak megkomposztálódsz. Egyszer csak átalakulsz, és el fog jönni az idő arra, hogy tegyél, sürgölődj, pörögj.

Persze, ha pörgős az életed, és rohangálsz, és tele vagy munkával, és fáradt vagy, akkor ez látszólag ellentmond mindannak, amiről írtam, de még egyszer hangsúlyozom: nem az a lényeg, ami kint történik! Ez csak a 'látszat'. Mindenki a maga habitusában, a maga módján éli meg a belső csendes munkáját. Van, aki depressziós, van aki ezerrel tesz-vesz, van aki a munkába feledkezik. Ez lehet, hogy csak a felszín. Nem lehet és nem is kell eldönteni, kategorizálni, megítélni.

Hiszen, van aki sokszor szeret nekifutni valaminek és érezni hogy folyamatosan csinál valamit azonnali eredmény nélkül: de végül a sok próbálkozás fogja elvezetni a megoldáshoz. Van, aki pedig ráhangolódik, rákészül, tanul, majd odamegy és egykettőre megcsinálja. Ki-ki beállítottsága szerint.

A lényeg: a lassú lépések ideje lehet életedben, mint a komposztálás: BELSŐ TŰZZEL ÉG MINDEN, belül izzik és forrnak a dolgok a felszín alatt. Még nincs kész, még alakul, még formálódik. Te csak tegyél amit tenned kell, engedd meg ami jön, és megváltozik minden:

A legértékesebb belső táptalajt hozod létre magadban, ami hosszú időre fog szolgálni."

( link )

Címkék: változás komposzt lassú átalakulás belső

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utel.blog.hu/api/trackback/id/tr526210444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása