HTML

Friss topikok

  • Memento Mori: Az Időhöz kapcsolódó gondolatok igazán mélyen tudják érintik az ember lelkét, hisz tükröt tart a mulandósága elé... Kiváló meditációs objektum Baka István „Vadszőlő” verse is : megállítja a rohanót... (2021.12.03. 11:12) Hogy legyen értelme
  • Memento Mori: @látjátok feleim szümtükkel: :) nekem ez : www.youtube.com/watch?v=wYvxSwT1XR4 (2021.10.11. 20:36) Micsoda útjaim
  • látjátok feleim szümtükkel: @Memento Mori: Köszönöm, hogy teret adtál, és megoszthattam veled. (2020.11.02. 18:37) Érettségi 2020
  • Memento Mori: Köszönöm! :) (2020.11.02. 16:27) Ne várd meg, amíg rákényszerítenek
  • Memento Mori: @Kata`: Szia Kata`! Lehet, hogy ez a hozzáállás az egyik jellegzetessége a magyarok többségének és mint ilyen, nem valószínű, hogy érdemben változni fog. Önmagában ebből még nem feltétlen következne... (2019.03.27. 19:28) Mindig vezetőt akar

Címkék

álom (21) András (21) attila (22) béke (19) ég (19) egyedül (20) együtt (19) élet (64) elfogadás (15) elmúlás (63) emlék (35) energia (18) erdő (19) fa (22) fájdalom (18) fák (21) fehér (18) félelem (24) fény (37) fénykép (45) férfi (18) film (41) gyerek (18) György (17) halál (81) halálozás (17) hatalom (45) idő (79) kék (19) közös (16) lélek (62) Magyarország (15) múlt (33) napfény (20) (37) nyár (27) nyugalom (24) örök (29) ősz (27) pénz (19) pillanat (16) politika (41) sors (24) szabad (19) szabadság (28) szegény (15) szépség (18) szülő (17) társadalom (36) teher (16) tél (20) természet (38) (21) út (27) valóság (18) változás (33) végh (20) víz (37) zene (58) zöld (29) Címkefelhő


"Adekvát közhely, miszerint az ember nevetve válik meg múltjától. Holott az ember soha nem válik meg múltjától. A múlt elhalkul, megsápad ugyan, de átszövi, benövi a kérdezést, a reményt, a jövő képeit. A múlt otthonosan, hatalmasan, némán húz.

Semmin nem nevetünk ilyen puhán. A múltunkon nem forradalmi összekacsintó hevülettel, a helyreállt világrendre büszkén. A múlt mint vicc sokkal szelídebben állítja helyre a rendet.

A kinevetett múlt közelebb hoz és eltávolít. Eszünkbe juttatja, megérezteti velünk, ami volt, aki voltunk, de azonnal el is tart régi magunktól : biztonságos nevetéstávolságban rögzíti az eseményeket. Emlékeztet arra, hogy ’micsoda útjaim voltak nekem’, és egyben a közösségibe kapcsol ( valahogy így : ’micsoda útjaim voltak nekünk’ ). Közben a nevető helyzetébe hoz, tehát a múlt fölé állít.

A múlton nevetés nem más, mint a múlt eltartott őrzésének egyik formája. Az a fény, ami megvilágíthatja a megtett, irdatlan hosszú útjának egy darabját. Mert ’minden jövőnél százszorta hosszabb a múlt’. Életünk minden pillanatát, gondolkozásunk, érezni tudásunk minden mozzanatát több ezer éves kulturális háttér terelgeti, és amit a jövőből belátunk, az csak néhány nap, esetleg hónap. Ami mögöttünk, hatalmas túlsúlyban.”
 
Végh Attila : Micsoda útjaim ( Napsugár sétány, Rendezte : Leander Haussmann )
 

 

Címkék: jövő film attila múlt végh jelen súly

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://utel.blog.hu/api/trackback/id/tr814288492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Memento Mori · http://utel.blog.hu 2012.03.20. 22:48:41

@látjátok feleim szümtükkel:
Írhatsz, persze.
Állandóan nem vagyok gép illetve blog közelben, a válasz így nem feltétlen lesz cset gyorsaságú...

Memento Mori · http://utel.blog.hu 2012.03.21. 20:48:18

@látjátok feleim szümtükkel: író, költő, publicista, szerkesztő.
Bővebb életrajzi adatok pl. itt : hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A9gh_Attila

Bő 10 évvel ezelőtt olvastam először tőle filmkritikákat; megtetszett amit és ahogy írt. Újságokban, itt-ott jelentek meg, aztán egy kis könyv is született belőlük, 'Fényérték' a címe.

látjátok feleim szümtükkel 2012.03.21. 21:49:07

@Memento Mori:
Bevallom még középiskolás koromban leszakadtam a magyar irodalom aktuális szárnyáról, miután Szeberényi Leheltől Jeromos, a kőfejű volt a kötelező olvasmány.
Később meg fizetésért olvastam, és hála a sok olvasásnak, lassan afelé tendálok, hogy nem lássátok feleim szümtükkel leszek.

Ez az idézet olyan gondolatokat fogalmaz meg, amelyekhez hasont nagyon régen olvastam nyomtatott sajtóban ( több éve nem olvasok újságokat ), ezért éreztem szükségét annak, hogy kibeszéljük.

Kérdésem, hogy mi a véleményed ezekről a gondolatokról? Vagy azzal, hogy közölted, magadénak is érzed?

Ez nekem azért érdekes írás, mert az írója 28 éves volt a rendszerváltáskor, mégis mélységes bölcsességgel viszonyul a múlthoz. Az írásról eszembe jutott amit egy 60 körüli nő mondott 90 környékén, úgymint azt, hogy ők azt gondolták ( az ötvenes években ), amit tesznek az helyes, és az a jó. Igaza van Végh Attilának, a mögöttünk lévő út sokkal hosszabb, mint amit beláthatunk magunk előtt.

Memento Mori · http://utel.blog.hu 2012.03.21. 22:41:21

@látjátok feleim szümtükkel: én sem célirányos keresés által jutottam el Végh Attila, mint kortárs magyar író/költő írásaihoz - csupán egy véletlen által (persze efféle véletlenek nincsenek). Pont egy olyan újságban jelentek meg a filmkritikái, amit akkoriban olvastam. Más írásaival nem találkoztam (és nem is kerestem) se előtte, se utána - ezek bőven kielégítették az igényeimet.

A látásnak, a szemnek a sok monitor nézés sem tesz jót, sajnos. Volt, hogy egy hirtelen jött ötlettől kipróbálta azt, hogy az utcán sétálva kinéztem egy közeli tárgyat, becsuktam a szemem, és úgy mentem felé. Egyre távolibbnak és ugyanakkor egyre közelebbinek éreztem, majd amikor kinyitottam a szeme, hogy 'már biztos itt van', hát, kb. félúton, ha voltam. Később megismételtem, és teljesen más eredménye lett : pont a kinézett tárgy előtt álltam meg amikor nyitottam a szemem.

A post-ban szereplő gondolatokról az a véleményem, hogy számomra akkor is, és most is Időtől független, mondjuk örök igazságokat fogalmaz meg. Számomra átérezhetően, érthetően; és évek-emberek-események múltával újraolvasva ugyanazt az alapot adják, de új rétegekre is ráébresztenek.

Újságból kivágott papírokon őriztem az írásokat, aztán megvettem a belőlük készült Fényérték könyvet, majd nemrég rátaláltam a 2000 előtt lefűzött újságlapokra. Újraolvastam párat, és úgy éreztem, hogy helye van itt a blogon. Helye volt és helye van bennem ezeknek az írásoknak. Ez a blog pedig egy rész belőlem, vagyis adott a közös halmaz :)

Egy kolléganőm panaszkodott a születésnapján, hogy mennyire múlik az idő, és erősen szomorkodott az életkorán (50+). Azt mondtam neki, amit a saját születésnapomon magamnak mondok: örülök, hogy egy újabb évet megéltem - ez már biztos megvan. Hogy mi, mennyi, milyen van még az ember előtt az életből; beláthatjuk-e; vagy hogy milyen apró a múlthoz viszonyítva az, amit a még visszalévőből belátunk... nos, erről ír oly szépen Végh mester.

Ajánlom figyelmedbe a Fényérték cikk-gyűjtemény könyvét, ha ennyire visszahozta a kedved az olvasáshoz :) (és ha beszerezhető valahol). Vagy majd itt a blogon olvashatsz újabb esszéket tőle, amint odajutok, hogy begépeljem őket. Idővel talán sikerülni fog :)
süti beállítások módosítása