HTML

Friss topikok

  • Memento Mori: @Kata`: Szia Kata`! Lehet, hogy ez a hozzáállás az egyik jellegzetessége a magyarok többségének és mint ilyen, nem valószínű, hogy érdemben változni fog. Önmagában ebből még nem feltétlen következne... (2019.03.27. 19:28) Mindig vezetőt akar
  • Memento Mori: Szia Zsombor7! Ilyen lehetőségről sajnos nem tudok :( A régi Szobaszeriz -es dalokból időközben került fel néhány a Youtube -ra Papp Attila jóvoltából (pl. Éjszakai országúton, A kereszt, Lou Marsc... (2016.09.12. 20:47) Szobaszervíz III.
  • Memento Mori: Tisztelt Meleg Sándor úr! Köszönöm hozzászólását, értékes észrevételeit! Hogy erről a magyar történelem olvasatról szólt ez a poszt, magyarázza a jelen helyzet (ennek van aktualitása, már megint, s... (2015.11.16. 19:26) Magyar kobra
  • Memento Mori: @énvagyokalány: Átéreztem... :) Köszönöm a felismerést (ld. kiemelés)! (2014.02.22. 21:03) A Nő elmegy, ha Anya megjön?
  • látjátok feleim szümtükkel: @Memento Mori: Azért a te templomos képed miatt sem kell szégyenkezie a fotósnak. (2013.08.26. 12:38) Frank, a tapasztalatlan chili-kóstoló

Címkék

álom (21) András (17) attila (22) béke (16) ég (19) egyedül (17) együtt (16) élet (60) elfogadás (15) elmúlás (57) emlék (34) energia (18) erdő (15) fa (20) fájdalom (16) fák (16) fehér (17) félelem (23) fény (32) fénykép (44) férfi (18) film (36) gyerek (18) György (15) halál (77) halálozás (17) hatalom (41) idő (75) kék (18) lélek (53) múlt (32) napfény (20) (37) nyár (24) nyugalom (23) örök (26) ősz (23) pénz (19) pillanat (15) politika (39) sors (22) szabad (16) szabadság (22) szegény (15) szülő (16) társadalom (32) teher (16) tél (19) természet (30) (20) út (24) változás (31) végh (20) víz (36) zene (52) zöld (22) Címkefelhő

 

... és akiket azóta megtaláltunk :)

.

.

( Maroon 5 : Memories )

 

Címkék: zene 5 emlékek idő halandó múló Memories Maroon

Szólj hozzá!

.

"Az Isten saját magát képes korlátlan számban lemásolni, hogy az univerzum bármely pontján egy vagy több példányban megjelenhessen, figyelhessen, cselekedhessen. Ezen másolatokat, lokális helytartókat nevezzük isteneknek, az isten fiainak és lányainak, angyaloknak. Mindaddig, amíg a szülőjük akaratát hajtják végre. Viszont ezek a kiküldöttek is bűnbe eshetnek, azaz különböző okokból önállósíthatják magukat, ugyanúgy szabad akaratúvá válva, mint az emberi teremtmények. Ekkor nevezzük őket bukottaknak, sátánoknak, démonoknak, ördögöknek. Mivel a szabad akarat lényege az, hogy szabadon eltérhet az isten szabad akaratától és akár azzal szemben is cselekedhet.

A szabad akarat maga az Istentől eredendő bűn, ami minden konfliktus és szenvedés forrása. Ahhoz, hogy egy bűnös lélek bejuthasson az Istennek országába (örök mennyország), üdvözülnie kell. Üdvözülés az, amikor a bejáratnál üdvözölnek, jelezve, hogy szívesen látunk itt. A szíves látáshoz viszont az kell, hogy betartsd a nálunk érvényes szabályokat, törvényeket, azaz egyet érts ezekkel, egy legyél ezekkel, együtt működj velünk (az Istennel és minden példányával). Tehát a mennyekbe jutásnak előfeltétele a szabad akaratról és az önállóságról való teljes, önkéntes lemondás (szabad akaratból újra az Isten akarat nélküli bábja leszel). Csak ez válthat meg a bűnös élettől és a bűnöktől. Ezért várja el a vallás a gondolkodás és mérlegelés, folytonos döntés nélküli vakhitet és totális engedelmességet, hogy a mennyországra tréningezzék vele a pácienseket. A gyermekek azért jutnak könnyen a mennybe, mert még nem elég fejlett az intellektusuok, elméjük a szabad akarat folytonos gyakorlásához. Az önállósuláshoz, aminek fontos tünete a tinédzserlázadás.

A Sátánok száma ismeretlen az univerzumban, de nyilván rengetegen lehetnek. És mind önfejűek, saját döntéseket hoznak, fütyülve az Istenre és a többi sátánra. Különbözők a céljaik, a tudásszintjük: azaz lényegében olyanok, mint az emberek. Híresen megbízhatatlanok, mert folyton meggondolják magukat."

( steery ; link )

Címkék: vallás keresztény akarat bűn szabad angyal üdv lemondás engedelmes önálló Isten Sátán steery

Szólj hozzá!

.

.

(Konyha - Földrevaló ; Julinak)

Címkék: zene emlék együtt szépség veled örök emlékezés Fábián Juli nemmúlás Földrevaló

Szólj hozzá!

.

"Csengő szól: gingalló,
röppenj már, pillangó!
Pillangó messze jár,
volt-nincs nyár, vége már.

Züm-züm-züm, ez a szél;
táncol a falevél.
Züm-züm-züm, ez a szél!
Egy reggel itt a tél."

.

(Csukás István : Dalocska; zene_link)

Címkék: vers tél nyár idő körforgás évszak elmúlás István Nelli Kornélia Csukás Dalocska

Szólj hozzá!

.

"Mindenki tudatának tisztasága függvényében dönt. Ha tiszta tudattal döntesz, az egy helyes döntés lesz : akár a távozás, akár a maradás mellett szól az a döntés. Nagyon jól kell látni, hogy annak a lénynek, épp ott, épp akkor mi szolgálja az útját, a boldogságát, a felemelkedését, és e szerint kell dönteni. Nem szabad sem az élethez, sem a halálhoz ragaszkodni; és aki a haláltól fél, az az élettől is fél. Oda-vissza."

Ég Veled!

.

(Chong An Sunim, 2019.09.21.)

 

Címkék: élet halál döntés tudat ragaszkodás Kati Chong An Sunim

Szólj hozzá!

.

"Akkor, amikor már senki, amikor tényleg egyedül vagy, akkor titokban élvezed az életet? Akkor titokban tudsz örülni dolgoknak? Csak nyilvánosan nem szabad, mert akkor vége lenne ennek a sértődésnek. Szerintem ez egy rettenetes helyzet, és minél előbb megreszkírozod azt, hogy kinevetnek, kinevet a világ, hogy hülye voltál, hogy most már évekig csináltad ezt. De ha még egy évig csinálod ezt, akkor még hülyébb leszel. Úgyhogy minél előbb kijössz a sarokból, minél előbb abbahagyod a sértődést, annál jobb. Tehát szerintem neked nem kell megtanulnod, hogy hogy becsüld meg azt, ami van, hanem rá kell jönnöd, hogy mi bántott, mi tett téged olyan dühössé, hogy úgy akarod kínozni a világot, hogy akármit mutat neked, az szar. … Lehet, hogy valaki azt mondta neked, hogy nem szabad, valaki megtiltotta azt, hogy értékeld és élvezd a világot. Én inkább a sértődésről beszéltem, mert erről alig beszélnek az emberek, és nagyon gyorsan elmúlik az élet, és még mindig ott vagy és térdelsz a sarokban. Hát ne legyél olyan hülye."

.

( Feldmár András ; link ; 09:36-12:12)

Címkék: hülye semmi élvezet sértődés dühös bánt András Feldmár

Szólj hozzá!

.

az_osz_szoknyaja.jpg

.

 

Címkék: ősz színek eső erdő fénykép idő gomba csepp szoknya

Szólj hozzá!

.

"Minden elakadás és probléma mélyén egyedül annak a kérdésnek van relevanciája: miért vagyunk itt? Nehéz elfogadnunk, hogy a tudás, az értelem és a logika nem képes mindent feloldani és megvilágítani. A szándék és az akarat is csak egy bizonyos pontig visz el. Fontos a hétköznapi feladatvégzés, a munka, a gyerekek, a szerelem…, de mégis a legmélyebb miérttel való szembenézésből bontakozik csak ki a helyünkre kerülés érzése. Ehhez néha szükségünk van valakire, aki segít minket.
...
Hogy mi az Ő dolga itt, az csak akkor bontakozhat ki, ha lemond a szenvedés, az önbüntetés és a kivetített nagyság megszokott biztonságáról. ... Gyakran a munka a biztonság, a szenvedés a megszokott, az öröm csak néha megengedett, a szabadság pedig elérhetetlen és nem megérdemelt vágy. ... Csak én tudom feloldozni magam, de ezt sohasem engedhetem meg magamnak. Nem tudom, hogyan kell játékosan továbblépni, sohasem tanultam, sohasem láttam. Egy sötét veremben ülök, és arra várok, hogy valaki megmentsen. De már halványodik a remény… Lassan elfogy az életvonalam. Nem tudom, hogyan zárult be minden ajtó körülöttem, nem tudom miért estem bele ebbe az egyre szűkösebb verembe. Nem tudom, hogy ki vagyok és miért vagyok itt? Kevés a fény, az öröm, nincs meg a kulcs. Szabadulnék, de nem tudom, hogyan, nem tudom, merre.
...
A menekülési vágy néha erősebb, mint a kapcsolódás az élethez. Amikor mindent felülír a kitörési szándék, a sötét verem egyre mélyebbé válik és egyre jobban bezárul. Vannak időszakok, amikor nincs lehetőség a kitörésre, és minél jobban menekülsz, annál komolyabb csapdába kerülsz. A megoldás a menekülés teljes feladása, minden kitörési vágy és szándék elengedése, a szembenézés a tátongó ürességgel, a bennünk pusztító szörnnyel, aki egyre több elfoglaltságot, struktúrát és aktív időt követel tőlünk, mert kitöréssel és pusztítással fenyeget.
...
Minden krízis mélyén egy újabb esély rejlik a továbbfejlődésre. Amikor túl erősen koncentrálsz a menekülésre, a hiányra, akkor mélyebben bezárulsz, mint előtte. A megoldás mindig oldalirányból érkezik. A megérzések felől. Az elakadás megértése önmagunk megértéséből fakad. Nincs külső támpont, nincs tökéletes módszer, egyedül a megérzések bizonytalansága ... a kibontakozást megelőzi a csönd és a magány, a sötétség vállalása, az egyedüllét elfogadása, a lemondás a külső erőforrásokról. Régen ezt úgy hívták: lelkigyakorlat, kivonulás a pusztába, szembenézés az árnyainkkal. Nem intellektuális beszélgetés vagy bibliaelemezés, hanem böjt és egyedüllét. Utána pedig kőkemény változások bevitele a hétköznapi életünkbe. Mérgező kapcsolatok lezárása, túl-aktivitás elengedése, szereplési vágy és külső megerősítés csökkentése."

.

(Sárvári György a szörnnyel való szembenézésről ; link )

 

Címkék: György Sárvári

Szólj hozzá!

.

Elmúlik.

.

Címkék: idő probléma pillanat válasz elmúlás elmúlik

Szólj hozzá!

.

.

 

Címkék: zene hülyék tömeg buta apa populizmus hülye demokrácia tudás zenél MTA

Szólj hozzá!

.

"A mindennapok ugyanazok maradtak, az emberek alapjában véve ugyanazt csinálják, ...  ugyanazoktól a dolgoktól félnek, ugyanazokat a dolgokat vásárolják és ugyanazokkal az emberekkel ismerkednek. Nagy változások nincsenek, csak a politika és a sajtó kelti ezt a látszatot.

...

A politikai-gazdasági-kulturális rendszer, amit építettünk, ugyanis annyira tökéletesre sikerült, hogy kivette a kezünkből a saját életünk fölötti irányítást. A rendszer lételeme a kiszámíthatóság, erre kondicionál mindannyiunkat, és egyszerűbb is mindig azt csinálni, amit tegnap, tegnapelőtt meg azelőtt csináltunk. 

...

A legrosszabb az egészben, hogy ez a rendszer már fel tudja kínálni a rendszeren kívüli választás illúzióját is, ez volt Trump, ez Orbán és ez volt a Brexit is. Úgy választhattuk ezeket az opciókat, hogy azt hihettük, ezek rendszerellenes opciók. De hogy ezek a választások is rendszeren belüli választások, jól mutatja, hogy nem hoztak lényegi változást, ezek az opciók is ugyanúgy a rendszeren belül tartanak bennünket, mert a társadalmi-gazdasági-politikai rend már a saját tagadását is képes termékként elénk tenni, kiterjeszti befolyását mindenre, amire egyáltalán gondolni tudunk.

...

A saját kényelmünk megtartása érdekében megkötött apró alkuk bezártak bennünket ugyanabba a pillanatba, és egyre kevesebb lehetőségünk marad kitörni ebből. Azzal ugyanis, hogy nem történik és nem is történhet semmi, nem jöhet semmi új, ami felforgatná a megszokott, de egyre fásultabban viselt fogyasztói kényelmet, tényleg megállt a történelem. A rendszer a kiszámíthatóság érdekében mindenkit igyekszik rávenni arra, hogy lényegében mindig ugyanazt csinálja, és egyre jobban is teljesít ebben, hiszen egyre többet tud rólunk, még nálunk is jobban tudja, hogy mit szeretünk.

...

A kockázattól való félelem teljesen átalakította a politikát is. ... A politikusok már nem azzal állnak az emberek elé, hogy felvázolják az általuk elgondolható legjobb világ képét, és elmondják, hogy szerintük hogyan juthatunk el oda (a világ jelenleg hatalomban lévő politikai vezetői közül ezt talán egyedül a semmilyen tényleges hatalommal nem rendelkező pápa csinálja, és ez sokat el is mond a jelenlegi állapotokról), hanem azzal, hogy felsorolják, mennyi veszély leselkedik a mostani életünkre, és elmondják, hogy minden oldalról támadott, folyamatos veszélyben lévő mindennapjaink rogyadozó rendszerét csak ők tudják egyben tartani.

...

Az a rendszer képtelen eredményesen fellépni a klímaváltozással szemben, ez bebizonyosodott minden esetben, amikor úgy tűnt, most aztán megpróbáljuk. Elvben mindenki egyetért azzal, hogy minél hamarabb el kellene érni a karbonsemlegességet, de nincs politikus, aki ezért veszélyeztetni merné a gazdasági növekedést, a legnagyobb cégek (és a legnagyobb szennyezők) érdekeit. A világ nagyobb része őrültnek tartaná a politikust, aki azzal kampányolna, hogy megadóztatná a kerozint és a légitársaságokat, hogy drágább legyen repülni, szennyezési adót vetne ki a nagy szállítócégekre, hogy ne lehessen többé olcsóbb az eszetlen károsanyag-kibocsátás árán idecipelt banán, mint a Kárpát-medencében termett gyümölcsök.

Igazából mi magunk vagyunk azok, akik túl gyengék vagyunk változtatni a világunkon, a rendszer csak egyre könnyebbé teszi nekünk a változás halogatását és elkerülését egészen addig, amíg szinte lehetetlenné válik az érdemi változást elgondolni is."

.

( Sarkadi Zsolt ; link )

Címkék: politika társadalom civilizáció reménytelen tehetetlen változatlan Zsolt Sarkadi

Szólj hozzá!

.

"Nagyon nehéz időszakot élnek a bolygó politika rendszerei. Az emberek egy része úgy érzi, nem igazán vesz részt a politikában, az, hogy négyévente egyszer elmegy szavazni, édeskevés. Az intelligens emberek tudják, hogy nem lehet egybites válaszokat adni bonyolult problémákra, de frusztráltak attól, hogy a komplex gondolkodás nagyon sok esetben nem jelenik meg a politikában. Öngerjesztő folyamattá válik ez a fajta degradáció, leegyszerűsödés, és egyben erőszakossá válás.

...

Nagyon sokan mondják azt, és én is elég pesszimista vagyok: lehet, hogy néhány évtized múlva az általunk ismert technológiai civilizáció megszűnik létezni. Ez azt jelenti, hogy valahol a neolitikum és a középkor közötti állapotba süppednek vissza a megmaradt emberi populációk. A politikai instabilitás, a gazdasági instabilitás, és a klímaprobléma összeadódnak, és ha nagyon szerencsétlen kölcsönhatásokkal jönnek össze, akkor végünk van. Ami azért baj, mert a magas szintű technológia fenntartásához a magas szintű technológia kell. Ezt már elértük egyszer alulról felfelé, de az út el van vágva. Ha az aljára visszaesünk, már valószínűleg nem lehet még egyszer feljönni, mert a könnyen hozzáférhető források jórészt kimerültek."

.

( Dr. Szathmáry Eörs, evolúcióbiológus , link )

 

Címkék: politika társadalom világ középkor világvége civilizáció Szathmáry Eörs

Szólj hozzá!

.

Tenyészet, enyészet.

.

 

Címkék: élet tenyészet enyészet

Szólj hozzá!

.

Egy hosszú mondat, ami visszafelé olvasva is ugyanaz :)

"Kis erek mentén, láp sík ölén, oda van a bánya rabja, jaj Baranyában a vadon élő Kis Pálnét nem keresik."

.

 

Címkék: magyar nyelv mondat hosszú visszafelé ugyanaz

Szólj hozzá!

.

.

( Halott Pénz : Amikor feladnád )

 

Címkék: zene amikor feladnád Pénz Halott

Szólj hozzá!

.

"Az evészavarral küzdők jó néhány közös alapvonással rendelkeznek. Egyik jellemzőjük az a korai élmény, hogy kisgyermek korukban gyakran etetéssel vigasztalták őket, a felnövekedésük során sem tanulták meg más módon megnyugtatni önmagukat, nem láttak erre mintát, így az evés vált számukra az egyetlen feszültségoldó és stresszlevezető módszerré. Közös személyiségvonás lehet a szülőknek, a környezetnek való túlzott megfelelési vágy, ami főleg akkor erős, ha az egyik, vagy mindkét szülő túl domináns és totális engedelmességet vár el a gyermekétől, aki úgy érezheti, hogy valamilyenné kell válnia azért, hogy szeressék."

.

( dr. Lukács Liza ; link )

Címkék: stressz evés lélek vágy feszültség gyerekkor zavar zabálás Liza Lukács

Szólj hozzá!

.

"A Videoton sztori bemutatja, hogy milyen az, amikor emberek ezreinek a lába alól kicsúszik a talaj. Többségük harminc, harmincöt évet dolgozott a gyárban, aztán egyik nap azt mondták nekik, hogy köszönjük a melót, ennyi volt, menjetek utatokra. De ezek az emberek nem ismertek más utakat, nem ismertek más lehetőséget. A Videotont nem választották a sok lehetőség közül, hanem a Videoton volt a sorsuk, az egyetlen létezési forma, amit ismertek. Olyan volt ez az 1991-es tömeges elbocsátás, mintha óvodásokat raktak volna az utcára, hogy menjetek és boldoguljatok. Jeges rémület és tanácstalanság ült az arcokon."

.

( Schiffer Pál : A Videoton sztori, 1991 ; link )

( Ács Dániel : Videotéka ; link )

Címkék: rendszerváltás melós Schiffer Pál Videoton Széles

Szólj hozzá!

.

"A modern autokrácia a propagandát használja az elnyomás nyílt formái helyett, mert ez költséghatékonyabb. A módszert a 20. század diktatúrái is alkalmazták, most jobb technológia áll rendelkezésre.

...

Egy ilyen rendszerben a vezető dönti el, hogy ki lehet kedvezményezettje az elitcserének, tagja a nemzeti burzsoáziának, és ki nem. Nem racionális, nem piaci, és nem meritokratikus szempontok, hanem a vezér szava dönt. Ezért ódzkodik egy ilyen rendszer a számoktól, a tényektől, és a tényekre alapozódó elemzésektől, és az efféle elemzések nyilvánosságától."

.

( Tóth István János ; link )

Címkék: verseny piac társadalom demokrácia propaganda elnyomás diktatúra vezér autokrácia Magyarország István Tóth

Szólj hozzá!

.

"Az ezoterikusok szerint a most születő generációk sajátos akarati állaggal érkeznek, ők az úgynevezett indigó-, vagy csillaggyerekek. Ezt én érdeklődéssel hallgatom, de hajlok arra mégis, hogy őket is lényegében ugyanabból az anyagból gyúrták, mint a korábbiakat. A körülmények viszont radikálisan átalakultak. A gyerek neurózisa a család tünete, mondta a nagy Bálint Mihály, akit persze már a harmincas években elüldöztek az országból és Londonban lett világhírű. A mai családok egyre neurotizálóbbak, hiszen a felnőttek egyre neurotikusabbak. Kérdeznünk kellene a gyermeküket gyógyíttató szülőket, hogy 'És te, anya, apa, te jól érzed magad a bőrödben?'. Nem! Ez lenne az őszinte válasz. Ami óriási baj, mert a gyerekednek az a legfontosabb, hogy te érezd jól magad a bőrödben."

.

( Vekerdy Tamás; link )

Címkék: család gyerek szülő lélek pszichológia csillag indigó Tamás Vekerdy

Szólj hozzá!

.

img_20190119_100856a.jpg

.

( fénykép )

 

Címkék: tél fénykép hideg jég hullám évszak mozdulatlan

Szólj hozzá!

.

"Ha a csapból is az folyik, hogy így kell, sokak hajlamosak elhinni. Pl. hogy léteznek negatív emberek, akiket kerülni kell, mert „energiavámpírok”, és maguk tehetnek a rossz sorsukról ...
Azt írják a név nélküli cikkek, hogy az a megoldás, hogy kerülni kell a „negatív” embereket, tehát simán elkergeti a legjobb barátját, aki épp panaszkodós korszakát éli, mert történt vele valami, amivel úgy (is) próbál megküzdeni, ha minél több embernek elmondja – hátha valakitől kap valami hasznos visszajelzést. Mert ugye ezek a gyönyörűséges cikkek nem tárgyalnak megküzdési stratégiákat, hanem simán csak manipulálnak: azt üzenik, tilos boldogtalannak, szomorúnak lenni, az ilyen embert kerülni kell, és lőn boldogság. ...
Ezzel minimum két ember veszít: aki próbált segítséget kérni a panaszkodással, és aki elkergette, mert elhitte, hogy a maga bajára ez a megoldás. És persze a társadalom is veszített, mert lett két alacsony önértékelésű, manipulálható emberünk, aki nem fog segíteni senkinek, de még magának sem, mert már nem tud. 

Vagy, nagyon tárgyalják e cikkecskék, hogy ki kell lépni a komfortzónából, mert az ám az élet, az egyébként rendben lévő ember elkezdi szégyellni a maga unalmas, egysíkú – valójában simán csak normális – kis életvitelét. Sehol egy karrierváltás vagy bungee jumping? 10 éve ugyanazt csinálja a munkahelyén, ugyanannál az asztalnál, hát nincs semmi ambíció benne? ...
És egyszer elkapja a hév, dönt egyet, mert ő most úgy megmutatja, hogy igenis bátor, úgy kilép a komfortzónából, olyan önmegvalósítós bakancslistát csinál kiégés ellen a karrierváltással, hogy majd mindenki a csodájára jár! Borítékolható, hogy belebukik, mert nem a vágyai vezérelték, csak a megfelelési kényszer. ...

Mit tehetsz te személy szerint? Először is örülj a nyugodt, kiszámítható, biztonságos életednek, ha jól érzed magad benne. Ne érdekeljen, hogy egyesek szerint nem menő normálisan élni! Gondold át minden nap végén, mit tanultál ma, ezzel el fogod tudni kerülni a vádat, hogy '10 éve ugyanazt, ambíció nélkül'. Keress olyan kihívást, amivel nem kockáztatsz, simán csak jól érzed magad tőle/benne: a hobbidban, hobbisportban, amatőr sportban, házikedvencben, különleges ételben, amit vacsorára főztél, nehezen kezelhető szobanövényben, egy új szakmai vagy hobbitanfolyamban stb. is biztosan találsz valamit, ami úgy izgalmas, hogy közben nem tesz tönkre sem anyagilag, sem lelkileg."

.

( jobangel ; link )

Címkék: karrier energia pszichológia unalmas negatív vámpír laikus munkahely normális látszat kiégés komfortzóna jobangel

Szólj hozzá!

.

"Aki depressziós, vagy krónikusan szorong, az nem egy elromlott gép, hanem ember, akinek kielégítetlen alapvető igényei vannak. ... Az embernek vannak alapvető fizikai igényei, étel, ital, biztonságos hely, tiszta levegő,ezeket a fizikai igényeket pedig a jelenlegi világrend minden korábbinál jobban ki is elégíti, sokkal kevesebben éheznek például, mint bármikor. De vannak lelki igényeink is : kötődés másokhoz, a közösség érzése, az értelmes munkavégzés igénye, a megbecsültség, közelség a természethez. Ezeknek a lelki igényeknek a kielégítésében már egyáltalán nem olyan jó a kultúránk."

( Johann Hari - Lost Connections; Plankó Gergő; link )

.

 

Címkék: munka depresszió modern természet gép ember lelki kötődés megbecsülés igény értelmes

Szólj hozzá!

.

"Minden evőeszköznek megvan a kedvenc közlekedési eszköze. A kanálnak a buszok, villának a villamosok, késnek a vonatok..."

( A mészáros )

.

 

Címkék: vicc késés villa kés kanál evőeszköz MÁV

Szólj hozzá!

.

"Gyakran elfeledkezünk róla, hogy a valóság, ami körbevesz minket, belőlünk táplálkozik és rólunk szól. Élhetünk érzéketlen robotként és haragudhatunk folyamatosan a körülöttünk élő emberekre, kritizálhatjuk és szidhatjuk őket, de sohase feledjük el, hogy minden, ami körbevesz minket, része az árnyékszemélyiségünknek. Ha nincs erőnk megváltoztatni a környezetünket, akkor lépnünk kell; de kétségek között vergődni hosszan, vagy frusztráltan tekinteni az útitársainkra folyamatosan nem méltó élet.

...

Vajon mi a párkapcsolat, mi a házasság, mi a partnerség és mi a munkatársi kapcsolat lényege? Munkamegosztás? Simulékony kiegészítődés? Jól csiszolt együttműködés? Folyamatos védekezés és szembe állás...?

Én az együtt-fejlődésben hiszek. Egy barátság, egy párkapcsolat, egy munkakapcsolat, egy házasság addig tart, ameddig van együtt fejlődés, ameddig nem csak munkamegosztás, hanem áramló szeretet és inspiráció van. Szeretet és áramlás nélkül nincs együttműködés semmilyen szinten sem. Ha nem tudom beengedni az életembe a kollégám, a coacheem, a partnerem, a párom, akkor az pusztán egymás mellett élés. A tanulás és a tanítás az áramlás lényege. Az elzárkózás és a fenntartott kritikai hozzáállás bezárja ezt a folyamatot. Az áramlásba újra és újra visszakapcsolódni művészet és elköteleződés. Nem automatizmus."

( Sárvári György, Bardo Consulting, 2018. )   

.

 

Címkék: kritika együtt kint bent áramlás beengedés bezárul György Bardo Sárvári

Szólj hozzá!

.

"A magyar mindig vezetőt akar magának. Holott egy valódi demokráciában maga a nép vezet; akik meg a parlamentben ülnek, csak szócsövek, az őket oda delegáló csoport véleményét képviselik.

Egy átlagos magyar embernek nincs fogalma a demokráciáról; ha meg mégis, ódzkodik tőle, hiszen az felelősséggel, gondolkodással, döntésekkel jár. Ezért olyat / olyanokat keres, akik vezetik (tehát gondolkodnak, döntenek helyette), nem olyanokat, akik képviselik.

Harminc év alatt ezt a helytelen szemléletet kellett volna megváltoztatni, de ez nem történt meg, így semmi sem változott, illetve picit rosszabb lett. A hiba nem a regnáló kormány készülékében van, az ő létük és áldatlan tevékenységük csak tünet. A magyar emberek zöme helytelen hozzáállásának tünete."

(STfangirl, 2018)

.

 

Címkék: magyar társadalom demokrácia helyette képviselet nép hatalom diktatúra uralkodás vezető néplélek

2 komment

.

"Mindenki egyfajta végpontot keres az életében, ahová megérkezhet. Az élet minden területén erre vágyunk : annyi pénzt akarunk, hogy soha többé ne kelljen dolgozni. Olyan párt akarunk, akinél nem találhatunk jobbat. Azt akarjuk, hogy mindenki szeressen és megbecsüljön minket. Olyan spirituális igazságra akarunk rájönni, ami minden kérdésünkre választ ad…

Ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen arra vágyunk, hogy ezekkel a területekkel ne kelljen foglalkozni az életben. Ki legyen pipálva, ne okozzon problémát, és végső soron : ne kelljen rajtuk gondolkodni!

A furcsa ebben az, hogy ezek szerint a meditációra törekszik mindenki, hiszen azt szeretné, hogy ne kelljen folyamatosan Gondolkodnia az életén, hanem végre egyszerűen csak élhessen.

Tehát mindannyian meditálni szeretnénk, mindannyian a meditáció békéjére és megérkezettségére vágyunk, csak rosszul kezdünk neki, hiszen folyamatosan változó külső körülményektől várjuk a belső nyugalmat, amit ezek természetükből adódóan képtelenek megadni.

Az idősebbek közületek már bizonyára kezdenek rájönni, hogy a fentebb említett végpont nem létezik. Semmilyen téren sem. Akinek sok pénze van, az csak még többet akar, aki pedig spirituális útkereső, annak lehetnek csodálatos élményei, de hiába várja a megvilágosodás minden elsöprő felismerését, a végső, nagybetűs Választ, az nem jön el soha.

Ha azonosulsz az elmédben lévő gondolatokkal, akkor minden cél elérhetetlen és minden vágy kielégíthetetlen.

A megoldás pedig éppen az ellenkező irányban keresendő : nem a külső körülményektől kellene elvárni, hogy egyszer csak minden klappoljon, és úgy érezd, hogy megoldottad a feladványt, tökéletes az életed és hátradőlhetsz, nem kell többé gondolkodnod, hanem már most kellene elkezdened nem gondolkodni. Éppen az elméd kondicionáltságától kellene megszabadulnod ahhoz, hogy tökéletesen boldog és elégedett légy.

A végpont, amit a jövőben keresel, most van. Ez maga a szamádhi, a jóga végcélja, ami nem egy elvont spirituális élmény a négy fal között, hanem egy nagyon is kézzelfogható tudatállapot, amelyben szabad vagy a kényszeres gondolkodás szinte hipnotikus erejétől.

Ebben az állapotban ugyanúgy felmerülnek a vágyak és célok, csak már elveszítették korlátozó erejüket. Belső nyugalmadat és stabilitásodat már nem teszed függővé folyamatosan változó tárgyaktól, körülményektől.

Így a végpont, amit kerestél, egy stabil kezdőponttá válik, amire építve már nem csak gondolkodsz az életről, nem csak tervezgeted, hogy egyszer majd elkezdesz élni, hanem – a fejedben lévő mindenféle körítés, aggódás, elvárás és sztori nélkül – egyszerűen csak Élsz. Szimplán és egyszerűen, látszólag úgy, mint bárki más. A megvilágosodott, megérkezett embernek nincs külső ismertetőjele. A különbség belül lesz, és csak az veszi észre, aki már megérett arra, hogy megtalálja a saját kezdő és végpontját… ami valójában : önmaga."

( Diószegi Ádám, 2017 )

 .

 

Címkék: utazás tökéletes meditáció út nyugalom belső megérkezés végső végpont Ádám Diószegi

Szólj hozzá!

.

"Összejöhetek valakivel, akinek a társaságában kevésbé érzem szabadnak magamat, mint amikor egyedül vagyok. Hát, valószínűleg nem fogom azt választani; minek? Hacsak nem félek attól, hogy az egyetlen alternatíva az, hogy egyedül leszek, és akkor feláldozom a szabadságomat azért, hogy ne legyek egyedül.

De hát ezt mondhatnám egy kályhára : hogy, jaj de jó, nekem kell egy kályha, hogy melengessem magam mellette. De aztán azt mondom, kell a francnak a kályha, mert rabja leszek. Fát kell vágni, meg kell tömni, be kell gyújtani, vigyázni kell, hogy ne füstöljön, hát elvesztem a szabadságomat a kályha miatt.

Hát, a (Jean-Paul) Sartre az élete végén azt mondta, hogy ’onnan tudod, hogy valaki szeret, hogy szabadabbnak érzed magad a társaságában, mint amikor egyedül vagy’. Na, hát legyen ez az iránytűd!"

(Feldmár András, 2018)

.

 

Címkék: félelem rab függetlenség szabad szeret egyedül kályha Sartre feláldoz András Feldmár

Szólj hozzá!

.

terheletlen_allapot.jpg

.

(fénykép)

 

Címkék: anno nosztalgia idő múlt mérleg súly teher skála mutató szockó metripond mérleggyár

Szólj hozzá!

.

kanyargos_utakon.jpg

.

(fénykép)

 

Címkék: ősz színek erdő fák utak kanyar

Szólj hozzá!

.

"Az egyik részben el is hangzik egy idézet, amiben rájövünk, hogy miről szól ez az évad: arról, hogy egy sitcomban valójában sosincs happy end - mert ha lenne, akkor véget érne a sorozat.

...

Ez az egész évad tanulsága: semmi sem lesz jobb. Nem változnak meg varázsütésre az emberek, nincsenek tündérmesék, csak baromi kemény küzdés, ahol elég egy hiba, és visszacsúszunk oda, ahol voltunk. Vagy még lejjebb."

.

( forrás : link ; szerző : petivalasz!)

 

Címkék: jobb kilátástalan reménytelen happy end küzdés tündérmese rosszabb változatlan lejjebb BoJack Horseman

Szólj hozzá!

.

langok.jpg

.

(fénykép)

 

Címkék: fény nyár tűz napraforgó lángok Nap

Szólj hozzá!

.

hol_van_az_a_kez.jpg

.

(fénykép)

 

Címkék: kéz idő ajtó kilincs elmúlás rozsda zár

Szólj hozzá!

.

csak_az_angyal.jpg

.

(fénykép)

 

Címkék: fehér együtt fény kék angyal megoszthatatlan

Szólj hozzá!